tantenpahammarstromsfisk.se

Vad hände?

Publicerad 2017-02-26 18:17:09 i Mat, dumheter, melodifestival,

Hej!

Allt väl?
Här är det okej, fått lite huvudbry bara..
Var på Stora Coop i Västberga i går och får bara inte till bitarna.
Mina funderingar går givetvis kring mat, vanligt förekommande i min värld...

Ska kanske börja med att erkänna att jag är vansinnigt bortskämd när det gäller mat.
Mamma & pappa har jobbat med mat hela sina liv så att jag och syster blev kockar när det var dags att välja gymnasium var kanske ingen slump.
Syster Therese är i dag kallskänkschef på Sturehof så hon är matvrak även hon.

Var det fest hemma hos familjen Gillberg när vi var små då fick man köpebröd. Skogaholmslimpa!
Bästa som fanns mot det där hembakta som vi fick dras med;)
Idag säljs skogaholmslimpan färdigskivad för det orkar vi visst inte göra längre.. Tufft att skiva bröd..

Pappa hade fiskaffär så frusen fisk har jag inte ätit många ggr. Vi tvingade mamma att köpa fiskpinnar när pappa var bortrest...
Inte helt nöjd var hon men det var ett sätt att få tyst på två tjatiga tonårstjejer så gav hon med sig..
När jag gick på högstadiet följde jag en kompis till hennes land i en vecka. Till middagen fick en sås som slängde mig tillbaka till det att jag var kanske, 4-5 år och gick hos min dagmamma Inger hemma i Åmål.
Den smaken, inte speciellt god men lustigt att det smakade precis som Ingers sås.
Behövde ju så klart kollas upp och svaret var Blå Bands gräddsås....
Senare var jag & Kattis på landet med hans pappa i en vecka och det enda han kunde laga till var falukorv. Han insåg sina begränsningar så sista 4 dagarna stansade han ut korven i små pepparkaksformar för det skulle vara roligare att äta... Det blev det!
 
Så som du förstår, jag är galet bortskämd.
Men än i dag lever jag efter devisen "Är det inte gott så kan det lika gärna vara".. Vi äter absolut inte middag hemma varje dag trots fina förutsättningar. Jag kommer hem sent som oftast och L har redan ätit och börja laga mat då pallar jag inte.
Sedan har jag som oftast ätit en rejäl lunch så jag behöver inte mer. En vasahusmansmacka med ost och en kopp thé går alldeles utmärkt till middag. Nu har vi ju inga barn så det hade kanske varit annorlunda om vi haft det.
Annars är det bästa jag vet att bli bjuden på middag! Många är dock rädda att bjuda kockar på middag men glöm aldrig att de som är gladast för att få mat är kockar, uppskattar allt! Äter oftast allt, ju enklare desto bättre och dom är glada att slippa laga själva!
 
Men nog om detta och mer om vad som förbryllade mig på Coop.
Jag handlar där ganska ofta,helt värdelös på att planera min middag utan utgår lite från vad som finns. Har man jobbat med mat i över 20 år så är det inget konstigt alls. När jag kom in i butiken möttes jag att ett berg av Santa Mariavaror till kanonpris.. Fredagsmys var min första tanke men kom snart på att det var lördag.. Ah melodifestivalen! I samarbete med Santa Maria! Så klart och må så vara men det som jag reagerade på var den stora kyldisken med köttfärs till förvisso kanonpris, 39.90:- för ett halv kilo (tror jag det var). Importerad....
Billigt ja men till vilket pris?
Sedan hade man riven ost för 39.90:- för ett halv kilo...
Alltså lika mycket ost som köttfärs men det är kanske så det äts?
Har inte gjort några större efterforskningar men vet av erfarenhet att allt som är "fixat" som rivet/skivat/skalat blir betydligt dyrare..
Så kan inte folk köpa en mindre mängd ost, riva själva för rivjärn finns i så gott som var mans hem och lägga de kronorna som blir i mellanskilnad på svenskt kött? OCH ha ost kvar till frukostmackan?
Här har ju verkligen Coop möjlighet att göra en väsentlig skillnad..
Jag förstår också att alla inte har den ekonomiska möjligheten att köpa svenskt/ekologiskt.

Coop har just nu en drive med att fixa middag till 4 för 80:- och man får med recept. Perfekt!
För det behöver inte vara dyrt att laga mat.
Man får intrycket att många av varorna i receptet är av Änglamarks ekosortiment men läser man det finstilta är eko ett tillval som man då får göra till en högre peng..
Kunde man inte klämt till att du får 4 portioner för en hundring och kört ekologiskt rakt av?
Men vad vet jag...

Som sagt när jag handlar utgår jag från vad som finns, man kan hitta myckt bra framförallt kött som är ekologiskt med halvapriset då det håller kort  datum. Perfekt för mig som allt som oftast äter det samma dag.

Hade ett jämngammalt par brevid mig häromdagen som valde bort det ekologiska köttet pga kort datum mot importerat för att de var rädda att bli sjuka.... Jag bet mig hårt i tungan och det var svårt ska du veta..
 
Önskar också man kunde köpa framförallt bra köttfärs i lösvikt.. Vet inte hur de räknar när det har bestämt att sälja färsen förpackat på 5hg´s.. Man räknar på ca 150 gram kött per person.. 2personer=300gr 4personer=600gr. Alltså för lite med 1 frp till fyra men så handlar gemeneman inte, tro mig möter dom varje dag,utan man tar då två... Matsvinnet som det pratas om överallt kan med ganska enkla medel fixas här..
Det är där mina trivselkilon kommer in i bilden (ja ja mycket sött/ostar/vin & grädde också) men framförallt att jag äter för mycket...  Jag äter tills det tar slut... Får börja laga smaklösmat och servera på kaffefat..
 
Detta gäller även den frysta/färdigförpackade fisken som oftast säljs i 5hgs förpackningar.. Vi rekommenderar alltid att köpa mellan 150-200 gr fisk per person. Sedan beror det så klart hur många rätter man ska äta och vad man ska servera till...
Har ganska många kunder som säger att det blir "billigare" att handla hos oss för då får man välja hur mycket man ska ha. Därav vill jag slå ett slag för alla manuella diskar i alla butiker!
Men det tar kanske för lång tid att stå i kö?
När vi inte ens hinner med att skiva upp Skogaholmslimpan längre....
 
Surtantenpåhammarströms
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Pernilla Gillberg

Matvrak på +++23 som äter och dricker oavbrutet.. Äger och driver Hammarströms Fisk i Stockholm sedan 10 år tillsammans med Ulrika Högberg. Världens roligaste ställe i min utsago. Häng på och se vad vi gör där vettja! Väl mött/ Pernilla

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela