tantenpahammarstromsfisk.se

Solokvist?

Publicerad 2017-09-10 16:36:00 i Mat, ensam, mattrend, solo, trend,

Chockar både mig själv och kanske dig med ett nytt inlägg så nära inpå men som sagt, har jag något att skriva så gör jag det.
Varje år håller Food & Friends en "krogspaning" som handlar om vad de nya trenderna inom resturang & hotell världen spås bli.
Alltid spännande och roliga föredrag som vilka stämt väl med hur krog & matvärlden ser ut.
Det är Lennart Wallander som  delar med sig av sina spaningar som varit allt mellan lönnkrogar, vegetariska trender,hantverksmässigmat, minimera matsvinnet,hälsa  och picklande av diverse råvaror till ätbara förpackningar.
Ja du känner väl också igen det mesta? Slagit väl ut...
Så vad ärdet nu som "gäller"? Och det här är vad mina funderingar också gäller den här veckan för det är inte utan jag tycker att den nya trenden som blir känns en smula sorglig.
 
Ledorden detta år är SPEED & SOLO.
Stor satsning gör krögarna på ensamätarna, kanske inte än i Sverige men vem vet? Det kanske kommer?
Jag har och är ibland själv "ensamätare" i synnerhet när man var singel var det mycket trevligare att slå sig ner vid en bardisk och spisa men den nya trenden är att man inte sitter ihop.. Nej man har ett "bord" knappt större än utrymmet du har när du flyger, för få plats med en tidning eller padda är inte bra för ekonomin. Så det är precis så tallriken ryms så du kan äta din mat och försvinna snabbt.
I min värld hade man kanske gjort ett långbord men här ska man sitta helst med ryggarna mot varandra för så lite kontakt som möjligt. Ät & gå!
Ska nu tillägga att detta är som störst i Asien även om det börjar ta form i både London,Amsterdam & Paris. 
Sydkorea är nog landet där det är som mest utvecklat men så jobbar man 14 h per dag, har 2 veckors semester då man oftast arbetar.  Övrig vaken tid tillbringar dom med att pendla till och från jobbet så att äta ensam och snabbt är väl idealiskt. Honbap är då en ensamätande och Honsul för ensamdrickande, det finns till och med namn för företeelsen..
 
En tredjedel av alla biobiljetter som säljs i Sydkorea är singelbiljetter och då har man gjort så att man sitter lite avskilt, bara en 20 cm men för att poängtera att man är "solo"
Det känns så himla sorgligt men är även förknippat med status att göra dessa saker "solo".
 
Soloätandet har visst ökat med 62% på 2 år enligt Open table UK.
Och i Japan finns det till och med Solobröllop... Fråga mig inte hur det går till men det finns...
Nä jag vill allt ha folk med och omkring mig,kanske i synnerhet när man gifter sig?

Ja som sagt, här kommer då även speed in i bilden. Det ska gärna gå fort, för bråttom har vi! Bråttom bråttom...
Får frågan titt som tätt om vi inte ska öppna krog? Mitt skämtsamma svar blir alltid att "Nej för fasen, då måste jag ju ha er hängande här. Bättre för affärerna, välj mat, betala och gå;)!
Nu vet ju ni som är kunder att riktigt så är det ju inte, jag hade gärna sett att du hängt kvar men då blir allt en helt annan sak.. Och vi vill ju jobba med bra mat men vill alla bort från korgen. Sena kvällar & helger. Nej tack!
 
Men bråttom har vi, det har lanserats en dryck, inte proteindryck för dig som tränar eller bantningsdryck utan en dryck som ger dig hela till livsviktiga näringsintag. Allti en flaska för att spara tid!
Kaffetabletter som man tuggar för att få i sig koffeinet. För att vänta på en enkel espresso har vi ju inte tid med?
När blev det så här egentligen?
Hur bråttom får vi ha?
 
Sedan kommer det så klart en del "positiva" saker med det här också, Val-mart lanserar sina nya Pick-upstationer där du kan hämta upp din förbeställda mat, när du vill! Perfekt då behöver man ju inte vara hemma mellan den tiden som maten ska levereras som vi beställt via nätet utan kan jobba i stället?
Men allt blir kanske snart en paradox då företagen vill att robotar ska ta över våra mest basala yrken. Billigare  med en robot som kostar företaget knappa en dollar i timmen än att ha personal. Få sjukskrivningar eller vabbdagar..
Henn-Na är en hotellkedja där du möts av en robot när du checkar in. Snabbmatsrestauranger där du själv beställer via en skärm, maten tillagas av "robotar" för att du sen får hämta maten bakom en förseglad lucka när ditt nummer kommer upp på skärmen...
Så kontentan och min stilla undran blir då,hur bråttom behöver vi egntligen ha om jobben försvinner till "robotar"?
Kommer ha all tid i världen att beställa en cappucino...
 
Men vad vet jag?
Ha en skön kväll säger Pernilla
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

När dumheten inte vet några gränser!!

Publicerad 2017-09-03 11:48:50 i Mat, dumheter, idioti, kontroller,

När dumheten inte vet några gränser….

I onsdags hade vi ett oväntat besök av miljöförvaltningen, som det alltid är, oväntat.
Vilket är självklart så man inte kan ska kunna förbereda sig vilket är bra men när deras dumhet går över allt förstånd i världen blir jag galen…

Som sagt, 3 damer stegade in i butiken, en legitimerade sig när jag tänker efter och de lämnade inget visit  om hur jag kunde nå dom.. Vilket alla andra inspektörer gjort!


Stresspåslaget blir som vanligt ganska stort trots man vet att man sköter sig.

 Vi hade följesedlar på alla produkter vi säljer just nu i butiken. Det fick vi ett litet plus för men det är ju inte för deras skull som vi behåller följesedlarna, det är ju för vår skull!

  Som sagt, tycker deras arbete är bra och vill ha kvar både livsmedelsverket & miljöförvaltningen. Tack vare dom kunde dom dåliga  holländska äggen dras tillbaka för några veckor sedan.

Det skulle kollas märkning som jag skött , ni som följt mina nyhetsbrev vet att jag i våras fick nedslag för jag inte skrivit ut det latinska namnet på fiskarna. Något som också störde mig för vem har intresse av att veta det? För ett par år sedan skulle man skriva ut vilka zoner fisken var fiskade i men det kom dom sent omsider på att det inte var någon konsument som visste var det olika zonerna låg. Till skillnad till det latinska namnet då?

Så jävla dumt..

Men som sagt, det gicks runt i butiken och kollades.

Hade skrivit ”kungskrabba” på  fönstret vid skaldjuren. Det skulle jag inte ha gjort. Det heter minsann Kamtjatkakrabba och inte Kungskrabba. För mig är kamtjatkakrabba något som salufördes hårt på 80-90 talet på burk. Men det var fel för det stod i deras stadgar. Ja men då så.
För två år sedan ,tror jag det var, så var vi ute på Årets kock där en av huvudråvaran var just kungskrabba.
  Jag har inte hört någon kock, konsument eller leverantör använda sig av ordet Kamtjatkakrabba under alla år. Om då som sagt det inte pratas om den på burk.

Inte ens Norges sjömatsråd som lanserar krabban hårt använder sig av det namnet.

Men tji hade som sagt jag. Det skulle jag minsann ändra på.

Visade sedan upp alla etiketter som vi märker ut maten med, dvs vilka allergener som finns i produkten.
Skickade även med lite etiketter
 och det var det samtalet rörde sig om som kom dagen efter…


Jag hade inte märkt ut laxen i laxpuddingen som en allergen… Och fick inte säga att laxpuddingen var glutenfri. För den hade ju minsann tillagats i lokalen där det finns gluten. Men jag var tvungen att replikera att om man vet med sig att man är laxallergisk så är det kanske dumt att köpa en laxpudding? Eller? Och att receptet är utan gluten är ganska vedertaget. Sedan kan vi ju exakt säga vem som gjort just den laddningen laxpudding. Men visst jag kan ju inte garantera att den är ”glutenfri”då det inte tagits prover i lokalen. Men jag får SÄGA  att den är glutenfri men inte märka upp den som glutenfri..Kristallklart?

Sedan tillhör ju lax en av de 14 allergener som finns. Något som var en total nyhet för mig vilket jag var tvungen att ifrågasätta. Men om nu proteinet är en allergen så måste ju den listan vara så mycket längre än 14 punkter? Kunde hon inte riktigt svara på men hänvisade till livsmedelsverket och Eus direktiv…  Ja men då så? Måste väl ändå ingå i ditt jobb att kunna svara på det?

Sedan hade vi ju vår blodpudding där rågmjölet är utmärkt som en allergen men inte vetet i ölen.. Men då kanske det räcker med att en glutenprodukt finns med för då är ju ”skadan” redan skedd? Du som glutenintolerant kan ju inte äta blodpuddingen hur som helst. Men den gubben gick inte! Men då undrade jag om inte blodet var en allergen? Protein som hon kanske mindes?
Nja det var hon inte så säker på utan hänvisade än en gång till livsmedelsverket och Eu…
Du kan ju bara gissa lite hur mitt tålamod var så här långt..

Säg vilket Euland som följer upp detta så hårt? Man får ibland vara glad om man får reda på om det är en molusk eller aubergine du äter…

Var då tvungen att fråga om dom inte hade något viktigare för sig?
Tänker kanske på lunchkrogar som serverar
  pengasuis som sjötunga och annat bös?
Hade en vän en gång som jobbade någon timme
 på en lunchkrog, mycket populär sådan som serverade plankstek.  När första ”bongen” som man säger kom började Jonas steka på köttet men det sa krögaren åt honom att  ”det köttet väntar vi med” och börjar med det här. Han tog då fram en påstekt redan serverad köttbit som en gäst inte orkat äta upp för den kunde ju serveras för ”det ska ju sås på så det märks inte”. Då tog Jonas av sig förklädet och gick… Okej det var ett tag sedan men det förekommer fortfarande att vissa lunchkrogar fuskar med mycket. Vissa krogar i vårt kvarter skulle jag ha betalt för att äta på.

 

Nå kanske nog om detta, tråkat ut dig som det är men såna här saker retar mig till vansinne.
Jag förstår hur viktigt det är med allergener
  och att det måste märkas ut men gäller det för krogar också? Väldigt sällan jag ser allergener utmärkta på menyer när jag äter ute. Vad är skillnaden? Vi lagar all mat så jag kan ju exakt säga vad som innehåller men det räcker visst inte…

 Jag bad henne som sagt maila mig en lista på alla allergener men den har fortfarande inte kommit. Fick inte ens ett visitkort av någon av dom tre så jag har ingen aning om vem jag ska ta kontakt med. När hon ringde dagen efter presenterade hon sig bara som ”Eva på miljöförvaltningen”  vilket inte heller ger så mycket..

 

Blir ett av mina jobb i morgon att leka detektiv..
Kanske började fel då jag bara var tvungen att påpeka att hon inte fick lägga sin pärm på min fiskbräda,det var kanske roten till allt det onda för man ska fanimig inte ifrågasätta deras jobb…

/Surtanten Pernilla på Hammarströms fisk

  

 

 

 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Pernilla Gillberg

Matvrak på +++23 som äter och dricker oavbrutet.. Äger och driver Hammarströms Fisk i Stockholm sedan 10 år tillsammans med Ulrika Högberg. Världens roligaste ställe i min utsago. Häng på och se vad vi gör där vettja! Väl mött/ Pernilla

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela