tantenpahammarstromsfisk.se

Hänt i veckan...

Publicerad 2016-10-23 15:41:22 i Hänt i veckan, Mat, dårhus, kärlek, småskaliga,

Ibland önskar jag att du kunde stanna längre i butiken..
Köpa en lunch tar i snitt några minuter, brukar säga att det är som snabbkassan på McDonalds men snäppet bättre...
Att köpa matmat tar så klart längre tid men inte tillräckligt för att du ska förstå hur bra vi har det...
Kan du bli en fluga på väggen?
 
Ta tex som den här veckan...
I måndags kunde jag inte riktigt begripa var alla "lite övre" medelålders kvinnor kom i från. 
Hade inne tre fyra "gäng" av damer som  precis hade nått pensionsåldern för lediga var dom ju bevisligen...
"Jag tror det måste ha varit här, Berit" " Jo det är här jag känner igen mig!"
 
Det visade sig att det på söndagskvällen gått en dokumentär om Micke Nyquist och de spelade in som hastigast i butiken när han handlade.
Något han ofta gör, handlar och pratar lite populärkultur.. Kanske mest jag som försöker pumpa honom på skvaller och tips om bra filmer/pjäser men i alla fall.
Men så söta dom var, damerna när de letade efter Micke! ;)
Tänk vad media har genomslagskraft..
 
I tisdags hade vi arbetsmiljöverket hos oss...
Alltså dessa verk, dom gillar oss..
Hade ett möte på kanske en timme, Ullis satt på nålar och ville dom skulle prata på fortare för "det här det har vi inte tid med"..
När de började prata om stress och gå i mål såg hon lite skamsen ut.. Inte ofta ska du veta.
Dom frågade bland annat vad vi gjorde för att underlätta arbetet, tex vid tunga lyft?
Ja sa Ullis då ber jag Calle eller Zeke lyfta... 
Hrm och när Calle eller Zeke inte pallar med mer pga av förslitningsskador vad gör du då? svarade mannen från verket.
Byter ut dom så klart svarade Ullis..
Alla ni som känner Ullis förstår ironin i vad hon säger där.
Det gjorde inte arbetsmiljöverket ;)
Men trots det  avlöpte mötet väl och dom ansåg oss veta vad vi håller på med.
Det är annars en fråga jag ställer mig själv ganska ofta..
Vad håller vi på med? Lekar affär?
Men jag älskar leka affär!
 
I Onsdags var det dags att rulla första laddningen med julköttbullar, vi måste börja i tid annars spricker allt..
Har fått mycket beställningar på julbord och en del som undrar om man kan vara färre än 10?
Dessvärre är jag benhård där, då spricker allt för oss rent praktiskt.. Skulle bli alldeles för rörigt med ett färre antal, fler inga problem men annars åker Gone Fishingskylten upp då vi har tagit knäcken på oss allihop..
 
Fick höra att Melanders minsann hade ett minimum på 6 personer...
Men nu ska jag bara förtydliga en sak, jämför oss INTE med Melanders...
Vi är en liten butik med 7 anställda på en liten bakgata på Södermalm som gör så gott vi kan och inte vill tulla på vare sig råvaror eller  förenkla med halvfabrikat.
Jag säger inte att Melanders gör det med dom är en stooooor koncern med flera hundra anställda. Har ett centralkök där all deras mat till butikerna förbereds. Och butikerna är 8st och en drös restauranger...
Hos oss kan du få veta exakt vem som gjort vad både för ris & ros..
 
Och det är så vi vill ha det, jag vill inte att Hammarströms ska bli en koncern men visst, då hade vi kanske haft personal att köra i väg julbord till 6 personer men tiden som det kostar oss gör att det inte är värt det..
Och när vi dessutom är inne på att skänka 10% av julbordsintäkterna till välgörenhet som vi gjort tidigare så blir vårt nej ännu starkare... 
Vi har genom åren blivit erbjudna både butikslokaler och kroglokaler  men vi vill inte...
Alla vi slutade på korgen för att vi vill vara hemma med våra nära och kära på helgerna & kvällarna..
Ha ett "vanligt" liv..
 
Sedan vill jag veta namnet på er, vill veta hur det gick på operationen i tisdags som du berättade om i förra veckan och du sa att du  var orolig..
Vill få vykort av er när ni är på semester. I min värld en del av charmen med småbutiker...
 
Ta som den här veckan tex  då Kerstin O kom in med en jättefin skål som hon drejat!
 
Eller mannen som jag inte vet namnet på men gått hos oss i 1000 år (man behöver inte prata vitt och brett heller när man kommer in) som sa att "Du är kundvänlig" till mig.
Härligt ord som jag inte hört förut men jag blev jätteglad.
Eller när Elda 8 år kommer förbi efter skolan bara för att ge mig en halloweenteckning i "3D" som hon gjort till mig... Alla på samma vecka!
Som sagt, jag vill aldrig bli en storkoncern så snälla, jämför oss inte med Melanders...
Nog om det. 
 
Ja så här pågår det, vecka ut och vecka in.
Tänkte kanske försöka göra det här till något slags "Hänt i veckan" för en sak kan man vara säker på att det alltid händer något kul hos oss..
Någon förslog för ett par år sedan att vi skulle göra en dokusåpa.. Jösses aldrig i livet, skulle inte gå hem hur som helst..
För lite sex i butiken;)
 
Läser igenom det här och inser att jag kan verkligen inte fatta mig kort, försökte men det gick inte..
Genomgick en gastroskopi själv i torsdag pga av magsmärtor, för mycket torrt vin tror jag själv men ville kolla upp det hela.
Fick beskedet att det var ett stort glapp i magmunnen...
Bromsen konstaterade torrt att det fanns bara en som kunde ha fler munnar som glappar...
 
Nej nu får det räcka!
Ha en härlig söndag, det ska jag.
Kram Pernilla på Hammarströms
 
 
 

Oväntat besök....

Publicerad 2016-10-05 18:18:30 i Mat, kontroll, nervös,

Jaha då var det dags igen...
Man blir alltid lite kallsvettig när vad man tror är nästa kund i kön presenterar sig som XXX från livsmedelskontrollen....
Trots att vi haft panget i 10 år nu och "klarat" oss hela tiden så blir man nervös...
Visst har vi fått några små anmärkningar genom åren, sist var det att det inte fanns slängar på brödet som stod i kylen för att kalljäsas... 
I mitt tycke nonsenssaker... 
 
Nu är det lite så att skillnaden mellan kockar och kockar faktiskt är hur dom jobbar och då menar jag inte hur de skalar lök utan hygienen och kunskapen om hur man hanterar råvarorna.
Snabb nedkylning, rena skärbrädor eller allmänt bra koll på hur man arbetar rent och snyggt.
 
Kockar med uppknäppta kockrockar går fetbort till exempel... 
Eller som jobbar med dåliga arbetsskor..
Ullis brukar säga att man ser på kocken vid första mötet om det är något att ha på hur de knäpper rocken och vad de har på fötterna..
Stämmer faktiskt...
 
Men åter till dagens eskapader...
Strax efter lunch stod hon alltså där och Pernilla blev som vanligt nervös.
Men vi hade gjort vår läxa så när som på inte märkt ut det latinska namnet på fisken.
Trodde nästan hon skojade men det gjorde hon visst inte.
Vem fan bryr sig?frågade Pernilla kanske lite för snabbt...
 
 
Trots hur mycket vi än har att göra så har vi eller rättare sagt Ullis sammanställt kyltemperaturer, sparat alla ostronetiketter så om, ta i trä, något skulle gå knas kan man spåra exakt varifrån det dåliga ostronet kommer ifrån. Dokumenterat temperaturer på fisken när den kommer på morgonen.
Hållit koll på att det inte åker in varma varor i svalen när det redan står avsvalnade grejer där.
Så hon har gjort sin läxa!

När man har en butik som nästan är hundra år gammal, lokalerna har gått hårt åt bitvis men ändå klarar sig utan anmärkning så kan man inte bli annat än jävligt nöjd...!
 
Sedan ska jag tillägga att jag är hemskt glad över att vi har livsmedelskontroller, så mycket kokosnötter som driver restauranger och mataffärer utan ha en susning av vad de håller på med..
Finns krogar som jag skulle ha betalt för att äta på...
 
Hört så mycket historier om hur det går till på vissa mindre nogräknade krogar att man blir mörkrädd...
 
Jonas ,en vän till mig skulle tjäna lite snabba pengar innan han ryckte in i lumpen så han skulle jobba på en krog vid Fridhemsplan med plankstek som specialitet... (var inte igår som du förstår)
Han började ana oråd efter att krögaren först smält ner gamla använda bregottpaket som gästerna inte skrapat ur ordentligt för att återvinna i potatispurén som han för övrigt hade  gurkmeja i för att det skulle se gult ut och det var billigare än äggula...
När första bongen/beställningen kom tyckte krögaren att Jonas skulle återanvända ett stycke kött som en gäst inte orkat äta upp "för det syns ju ändå inte då det ska på bearnaise"...
Det var då Jonas tog av sig förklädet och tackade för sig..
 
Så i mitt tycke är det betydligt bättre att lägga en extra slant när man går ut och äter så man vet vad man får...
Säger det igen, hygien i köket är A & O....
Visst kan det vara rörigt hos oss men lite koll har vi allt! 
 
Så nu ska jag ta mig ett glas vin när jag kommer hem, det är jag värd!
 
"Bra att dom kommer men roligare när dom går" som Ullis sa till XXX på  livsmedelsverket...
XXX skrattade lite när hon gick och sa att det var klart en av de trevligare butiker hon varit i!
Hon menade personalen då va? ;)
 
Ha det!
/Pernilla
 
 
 

Om

Min profilbild

Pernilla Gillberg

Matvrak på +++23 som äter och dricker oavbrutet.. Äger och driver Hammarströms Fisk i Stockholm sedan 10 år tillsammans med Ulrika Högberg. Världens roligaste ställe i min utsago. Häng på och se vad vi gör där vettja! Väl mött/ Pernilla

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela